Az antik órák kisebb és nagyobb hibáinak javítását legjobb szakemberre bízni. A napi használat során azonban adódhatnak olyan problémák, amelyeket magunk is meg tudunk oldani.

Az óra elhelyezése

Az antik faliórákat függőleges és sík felületre célszerű helyezni. Az álló órákat vízszintes és sima felületre állítsa. Lehetőleg egyenletes hőmérsékletű és páratartalmú helyiséget válasszon órája számára. A száraz levegőjű, vagy éppen nagy nedvességtartalmú levegőn a fa alkatrészek deformálódhatnak.

Az óra felhúzása

Az órát lehetőség szerint azonos időközönként húzza fel. Ha hosszabb időre megállítja az órát, akkor azt lejárt állapotban tegye, mikor a rugó nincs feszültség alatt.

Ha a pontos időt akarja beállítani, akkor a mutatók előre tekerésével teheti meg. Nem ajánlott a mutatókat visszafelé tekerni. Ütős szerkezetnél várja meg az ütést végig és csak ezután tekerje tovább a mutatót. Sok óránál van lehetőség a finom beállításra (ha az óra sietne vagy késne). Ingaóránál ez az inga alján található csavarral szabályozható. A csavart lefelé tekerve lassul, felfelé tekerve gyorsul a járása.

Tisztítás

A fatokos órákat száraz, puha ruhával tisztítsa.

A szerkezetbe tisztítás céljából se nyúljon.